Henrik Kvikne Hansen
Logistikkoordinator i Norsea AS – for tiden utleid som konsulent hos Statoil ved Dusavik i Stavanger– Hvordan er en vanlig dag på jobben for deg?
Jeg jobber mot en plattform som heter Songa Trym, nærmere bestemt brønnen Lupin som nå er i oppstartsfasen.
En vanlig arbeidsdag for meg er koordinering av last som skal ut til en rigg i Nordsjøen. Jeg jobber tett opp mot boreforsyningsansvarlig (BFA) og boreingeniør. Det er BFA som som har hele oversikten mot leverandører og plattform, og forteller meg hva som skal ut med dagens båt. Herfra er det opp til meg å videreformidle dette til trucksjåfører og manifesteringspersonell og koordinere disse.
I tillegg har jeg ansvar for å klargjøre casings (rør som plasseres i brønnen etter at borret har gjort sitt). Disse bestiller jeg inn, planlegger maskinering/reperasjon og tilrettelegger for klargjøring til utsendelse.
– Hva med de ekstra spennende dagene på jobb, hvordan utspenner de seg?
Det morsomme i denne jobben er at nesten ingen dager er like. Plutselig er det noe som oppstår på riggen, og deler til reparasjon må oppdrives og sendes ut i all hast. På grunn av dette er svært lite av logistikken her standardisert, men må trikses til på kreative vis når det gjelder som mest.
– Av det du lærte på HiST, hva har du hatt mest bruk for i arbeidslivet? Er det noe du gjerne skulle hatt mer av?
I den jobben jeg har nå er det ikke så mye direkte relevant fra undervisningen, bortsett fra noe økonomi, juss (kontrakter m.m) og generell innsikt i godslogistikk. Vi lærte jo en del om innkjøp og produksjon men jeg skulle gjerne hatt enda mer om prosjektstyring spesielt og planlegging generelt.
I tillegg skulle jeg ønske at vi kunne hatt prosjekter hvor man kunne tatt i bruk relevante it-verktøy fra bransjen, for eksempel programvarepakkene fra SAP.
Å komme med noe mer spesifikt man burde hatt mer av i utdanningen er vanskelig, det er jo opp til enhver hva man vil jobbe med når man er ferdig.
Flere valgfag kunne derimot vært en idè, kanskje innen fortolling, transportordre, rekvisisjoner POer delivery-tickets og så videre.
– Hvordan har møtet med arbeidslivet på vestlandet vært?
Her i Stavanger er det dessverre få eller ingen bedrifter som kjenner til logistikkingeniørstudiet ved HiST, mens Molde virker kjent for de fleste. Problemet med dette er at mange av bedriftene ikke vet hvilken kompetanse vi besitter.
Jeg oppfatter markedet i Stavanger (og til dels Oslo) som svært sultent etter tekniske ingeniører som allerede har arbeidserfaring, og har derfor liten tid til opplæring av nyansatte. Ingeniørmangelen gjorde at jeg hadde trodd det skulle være lettere å få seg jobb her i Stavanger.
Det siste halve året har jeg vært på flere intervjuer, og stillingen min nå er ingen direkte ingeniørstilling. Min erfaring sålangt er at logistikkstillinger sjeldent er det.