INTERVJU
Hvilket semester dro du på utveksling?
Høsten 2019, femte semester på studiet.
Hvilke fag tar du?
454 – Administración del personal: Handler om administrasjon av personell i organisasjoner (HR). Inneholder elementer som ledelse, utvikling av personell, ansettelsesprosessen.
457 – Teoría de la decisión: Handler om hvilke hensyn som må tas før man tar avgjørelser i en bedrift. Går ut på å definere hva som er alternativene foran en avgjørelse, hva som er de ukontrollerbare variablene, hvilke kostnader å ta i betraktning osv. Inneholder mer «regning» i form av matriser og valgtrær enn ren teori.
790 – Teoría de la demanda: Mer rettet mot markedsføring. Marked, produkt, posisjonering, strategi osv.
Hvordan er det faglige?
Språk: Undervisningsspråket er spansk. Det er ikke mulig å ta fag på engelsk.
Forelesninger: Det er normalt tre dobbelttimer med forelesning per fag i uka. Forelesningene går fra klokka 7 om morgenen til klokka 23 på kvelden. Hvert fag går på forskjellige tidspunkt med forskjellige lærere, så du kan til en viss grad velge timeplanen din selv når du melder deg opp i fag. Det eneste er at du må få plass i det faget du velger, det er kun plass til fem utvekslingselever i hver klasse!
Pensumbøker: Du trenger bøker i de fleste fag. Noe får du lånt på biblioteket, ellers er det mulig å kjøpe kopi av boken på campus (det funker veldig bra, og er mye billigere enn i Norge )
Øvingsopplegg og obligatoriske aktiviteter: Det er vanlig å ha innleveringer. Noen fag har kun én eller to innleveringer i semesteret, mens andre fag har ukentlige innleveringer. Uansett må du jobbe mye mer jevnt, da du i noen fag kan få lekser fra dag til dag. I tillegg til øvingsopplegget har du eksamener spredt utover semesteret. Du har ikke én stor eksamen til slutt, men gjerne 2-3 stk på 2-3 timer hver ila. semesteret. Etter dette har du en «final exam» dersom du ikke har fått mer enn 70% på de tidligere eksamenene. Nivået er relativt høyt, så det er mye jobb! Men lærerne er svært behjelpelige.
Ellers: Wikipedia sier at universitetet har 36000 studenter. Mange er det i hvertfall, men føles ikke alt for crowded. Det er mellom 100 og 200 utvekslingsstudenter.
Hvordan bor du?
Bor i et kollektiv/leilighet jeg fant på Roomgo sammen med tre andre utvekslingsstudenter fra Tyskland og Frankrike. 10 min gåavstand til campus. Prisen er på litt under 5000 kr per mnd, inkludert alt av strøm, internett, møbler, sengetøy osv. + vaskehjelp en gang i uka.
Hvordan er det sosiale?
Du får tildelt en fadder før du ankommer, og fakultetet har en egen gruppe for alle fadderne og internasjonale fadderbarn som har diverse arrangementer. Det er en godt brukt Whats App-gruppe som inviterer til å møtes på diverse steder (barer) nesten ukentlig. De arrangerer også turer til ulike bydeler, fotballcuper ol.
Hvordan er byen?
Stor! Det er alltid noe å finne på dersom du ønsker det. Uteliv hver dag, og byen tilbyr alt av aktiviteter du kan ønske deg.På restaurant får du et fint måltid for under hundrelappen. Alt er billigere i Argentina!
Har du vært med på noen reiser eller aktiviterer?
Jeg reiste med en organisasjon som heter BAIS til Iguazu-fossene nord i Argentina, der vi også krysset grensa til Brasil. Veldig bra måte å dra på en ferdig planlagt tur hvor du møter mange mennesker fra forskjellig land. Dette var før jeg kjente noen som helst, så en fin måte å starte på. BAIS arrangerer turer og fester gjennom hele semesteret.Senere dro jeg med venner til Mendoza i Argentina. Vi har også planlagt å reise til Salta og Chile, og etter mine siste eksamener skal jeg reise til Peru.
Hvorfor anbefaler du utveksling?
Jeg anbefaler utveksling for å utfordre seg selv og prøve noe nytt. For meg var spansk veldig viktig, og her er det veldig få som snakker engelsk, så det tvinger deg til å lære språket deres. Det er utfordrende med universitetsfag på spansk, så jeg vil anbefale å ha litt forkunnskaper i språket.
Hva er bra med universitetet?
Universitetet/fakultetet ligger veldig sentralt, og har tilgang til alt. Standarden er dog lavere enn vi er vant med i Norge – det er ikke air condition/varme overalt og dørene blåses gjerne opp av vinden.
Annet?
Du tilbringer ikke mye tid på skolen utenom forelesningene. Ettersom elevene veldig fagene de tar semester for semester, og det ikke er en fast fagplan som man har i Norge, har du ikke like stor «klassefølelse». Alle har sine egne sirkler utenfor klasserommet.